Γενικές

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

 

bibliothikikremastis
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τα παιδιά του Δ2 και Δ3 επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κρεμαστής (στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: « Όλοι εμείς μαζί »). Ξεναγήθηκαν στον χώρο , έμαθαν την ιστορία της βιβλιοθήκης , ξεφύλλισαν βιβλία και ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να  δανειστούν το υλικό της.


Επιπλέον, ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης, κ. Ευθύμης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε τα παιδιά για τις υπηρεσίες που προσφέρει η βιβλιοθήκη στους πολίτες καθώς και για την αξία του διαβάσματος. Στη συνέχεια, κάποια παιδιά διάβασαν αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπαδόπουλο για την ευγενική και κατατοπιστική ξενάγηση.

ΛΊΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

Η βιβλιοθήκη της Κρεμαστής είναι μοναδική στο είδος της. Κατά το 1927 αποτελούσε το καμάρι της κοινότητας με την πλούσια συλλογή βιβλίων, σπάνιων εκδόσεων και μέρος βιβλίων της βιβλιοθήκης του μητροπολίτη Ρόδου Αποστόλου Τρύφωνος (1913-1946), με τα οποία μορφώνονταν οι γενεές των Κρεμαστενών. Τη δαπάνη ανέγερσης της, δωρικού ρυθμού στη μέση του χωριού, ανέλαβε ο σύλλογος των αποδήμων Κρεμαστενών Αμερικής η «Ελπίς», που ιδρύθηκε το 1920. Το οικόπεδο ήταν δωρεά της εκκλησίας. Το έργο ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1927, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή που είναι πάνω από την είσοδο του κτιρίου. Η βιβλιοθήκη Κρεμαστής, κτισμένη από τον ιδρώτα και τις στερήσεις των Απόδημων Κρεμαστινών, είναι το στολίδι του χωριού και αποτελεί το ιστορικό πνευματικό κέντρο όχι μόνο των Κρεμαστενών αλλά και όλων των Δωδεκανήσιων.
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ