Γενικές

Η Γ' ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΙΑΛΥΣΟΥ

                                        melissa1           

Τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και το Μουσείο Μέλισσας επισκέφθηκαν στις 10 Νοεμβρίου οι μαθητές/τριες της Γ ’ Τάξης του σχολείου μας με τις δασκάλες τους, Μπάτη Ζωγραφίνα και Παπόρη Κατερίνα. Εκεί, αφού παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση για τη ζωή στην κυψέλη, περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και ταυτόχρονα έμαθαν τα στάδια παραγωγής του μελιού, της πρόπολης, του βασιλικού πολτού και του φυσικού κεριού.

Στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου οι μαθητές/τριες είδαν από κοντά τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι  μελισσοκόμοι και που αποτελούν πλέον κομμάτι της ελληνικής παράδοσης της μελισσοκομίας. Παρατήρησαν τα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας και της δημιουργίας των προϊόντων της, γνώρισαν τις παλιές αλλά και τις νέες μεθόδους μελισσοκομίας και  παρακολούθησαν το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή των μελισσών. Τέλος, ενημερώθηκαν για την υψηλή θρεπτική αξία του μελιού και των προϊόντων του και για τη συμβολή τους στη σωματική και πνευματική υγεία. ( Εργαστήρια Δεξιοτήτων )
Η χαρά όλων ήταν μεγάλη όταν οι υπεύθυνοι του μουσείου μας κέρασαν μελεκούνια,  τα παραδοσιακά ροδίτικα γλυκά. 

Ευχαριστούμε θερμά  τους υπεύθυνους της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου και του Μουσείου Μέλισσας για την άψογη φιλοξενία τους. 

 


Η μέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Παραδοσιακό Σπίτι Ιαλυσού που βρίσκεται στη μεγάλη πλατεία του χωριού των Τριαντών. Μια χειροποίητη πινακίδα "Παραδοσιακό τριαντενό σπίτι" σε προδιαθέτει για αυτά που πρόκειται να δεις: κειμήλια των παλιών τριαντενών οικογενειών, κομμάτια του λαϊκού πολιτισμού, τοποθετημένα με πολλή φροντίδα και αγάπη σε έναν μικρό αλλά φιλόξενο εκθεσιακό χώρο.  

Τα παιδιά ταξίδεψαν στο παρελθόν μέσα από την άριστη και ζεστή ξενάγηση των κυριών του συλλόγου. Είδαν τα στρωμένα χειροποίητα χαλιά,  παρατήρησαν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και γενικότερα ήρθαν σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση της Ιαλυσού που παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με τη λαϊκή παράδοση του δικού μας χωριού, της Κρεμαστής. (Εργαστήρια Δεξιοτήτων)
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γυναικών Ιαλυσού για την προσπάθειά τους να αναδείξουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά μέσα από την  αναπαράσταση και την αναβίωση των εθίμων του χωριού και από την παρουσίαση μιας μεγάλης ποικιλίας εκθεμάτων. 
Ευχαριστούμε  μέσα από την καρδιά μας τις  κ.κ.Τσίκκη Ελένη και Λεριά Νίκη που μας μίλησαν με τόση αγάπη και μας ξενάγησαν στο πανέμορφο Παραδοσιακό Σπίτι της Ιαλυσού.  

melissa2   melissa3   melissa4   melissa5

mouseio1   mouseio2   mouseio3   mouseio5   mouseio6   mouseio8   mouseio9   mouseio4

mouseio12