Στα μονοπάτια της Βυζαντινής μουσικής και παράδοσης

Την Παρασκευή τα παιδιά του Ε3 του 1ου Δημοτικού ΣχολείουΚρεμαστής είχαν τη χαρά να υποδεχτούν στην τάξη τους, τον πρόεδρο της Ένωσης Ιεροψαλτών κ. Παρασκευά Στέργο. Ο κος Παρασκευάς μίλησε στα παιδιά με μεγάλη αγάπη και σεβασμό για τη βυζαντινή μουσική. Ιδιαίτερη και ιστορικά εξαιρετική ήταν η αναδρομή στο παρελθόν της ιστορίας της βυζαντινής μουσικής σε αντιπαράθεση με την ευρωπαϊκή μουσική.

   Μέσα από τα λόγια του κ. Παρασκευά οι μικροί μαθητές ταξίδεψαν νοερά στην Πόλη των πόλεων ,την Κωνσταντινούπολη. Τόνισε ότι όλοι οι ύμνοι της βυζαντινής μουσικής είναι καλλιτεχνικά κομψοτεχνήματα που εκφράζουν διάφορα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, θάρρος, ενθουσιασμό? Όλα αυτά έχουν τη δική τους γλύκα, τη δική τους αξία, τη δική τους ομορφιά! Η μουσική γεννήθηκε από τη γλώσσα, από τη μουσικότητα της, που σιγά σιγά έγινε φωνητική. Αργότερα, η βυζαντινή μουσική εντυπώθηκε και στο δημοτικό μας τραγούδι. Η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι εθνική μουσική, μουσική κληρονομιά αιώνων που μας παρέδωσαν οι δημιουργοί της, πατέρες της εκκλησίας.

   Ο διάλογος ήταν γόνιμος και ουσιαστικός αφού λύθηκαν οι απορίες και οι προβληματισμοί των παιδιών . Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης καθώς και των μαθημάτων της Ιστορίας κ΄ των Θρησκευτικών.

Η εκπαιδευτικός Παπόρη Αικατερίνη και τα παιδιά του Ε3 ευχαριστούν πολύ τον κ. Παρασκευά για τον χρόνο που διέθεσε καθώς και για τις μοναδικές στιγμές που τους χάρισε δίνοντας μια υπόσχεση , ότι θα κρατήσουν βαθιά στην καρδιά τους πως η διάδοση της Βυζαντινής μουσικής και παράδοσης θα συνεχιστεί ως μέσο διατήρησης της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας.

 


P1010215